屯 獨 論 壇
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

第 十 屆 西 貢 獨 木 舟 長 途 賽 路 線 圖

+2
可愛教主
明教教主
6 posters

向下

第 十 屆 西 貢 獨 木 舟 長 途 賽 路 線 圖 Empty 第 十 屆 西 貢 獨 木 舟 長 途 賽 路 線 圖

發表  明教教主 周四 7月 10, 2008 8:11 pm

第 十 屆 西 貢 獨 木 舟 長 途 賽 路 線 圖 264331

白色三角為起點處 Laughing

黑色箭形為終點 Very Happy

終點需在第三個檢查站完向對面斬竹灣 shot

進發,到達終點前需作 U turn 衝線 What a Face (兩個橙泡中間過)
明教教主
明教教主
中級銀章
中級銀章

文章總數 : 397
性格 : 忠忠直直,終需乞食。
注冊日期 : 2008-05-14

回頂端 向下

第 十 屆 西 貢 獨 木 舟 長 途 賽 路 線 圖 Empty 回復: 第 十 屆 西 貢 獨 木 舟 長 途 賽 路 線 圖

發表  可愛教主 周四 7月 10, 2008 8:30 pm

"到達終點前需作 U turn 衝線"???

點為之 U turn 衝線 confused
u turn用後槳沖線咁串? Rolling Eyes
可愛教主
可愛教主
一星
一星

文章總數 : 53
性格 : 精靈、活潑、温馴、可愛
注冊日期 : 2008-05-11

回頂端 向下

第 十 屆 西 貢 獨 木 舟 長 途 賽 路 線 圖 Empty 回復: 第 十 屆 西 貢 獨 木 舟 長 途 賽 路 線 圖

發表  明教教主 周四 7月 10, 2008 9:12 pm

而家明未呀 Twisted Evil 幅圖搞到我丫 bump

第 十 屆 西 貢 獨 木 舟 長 途 賽 路 線 圖 2643311
明教教主
明教教主
中級銀章
中級銀章

回頂端 向下

發表  搵錢 周四 7月 10, 2008 11:36 pm

明教教主 寫到:而家明未呀 Twisted Evil 幅圖搞到我丫 bump

辛苦您了......有左呢個圖, 清楚好多.....有一個好好的心理準備!! sorrry
搵錢
搵錢
一級教練
一級教練

文章總數 : 456
性格 : 鍾意用朦豬眼怒啤人~!!
注冊日期 : 2008-05-29

回頂端 向下

第 十 屆 西 貢 獨 木 舟 長 途 賽 路 線 圖 Empty 比賽時控制呼吸的技巧

發表  明教教主 周五 7月 11, 2008 12:01 am

划獨木舟時,在船上呼吸的頻率一般為每分鍾90-110次的划槳頻率難以協調。呼吸頻率的提高取決於運動員肺的工作效率(氧氣利用率)。在船上,身體的姿勢;使人呼吸不暢,因此必須用胸腔做呼吸,身體過分前傾或膝關節收得過高就不能進行深吸氣。
應特別注意進行強制深呼吸,以保証最大可能地吸入新鮮空氣,起航和沖刺前,增加深呼氣將保証吸入充分的氧氣。
為了保証呼吸自由,在短距離的激烈沖剌中應保持下領向上翹起。因為通過鼻子呼吸可使用呼吸肌肉,保証嗓子不受涼氣剌激,將吸入的空氣加熱、過濾並濕潤。但在比賽中,需要大量的氧氣,通過鼻子呼吸不能保障供氧,所以要改為用口呼吸...

明教教主
明教教主
中級銀章
中級銀章

回頂端 向下

發表  可愛教主 周五 7月 11, 2008 3:01 am

檢查站1 滘西水道 1115 前
檢查站2 橋咀碼頭 1230 前
檢查站3 鹽田仔避風塘石壩 1330 前
終點 斬竹灣 1400
可愛教主
可愛教主
一星
一星

回頂端 向下

發表  明教教主 周六 7月 12, 2008 10:41 pm

可愛教主 寫到:檢查站1 滘西水道 1115 前
檢查站2 橋咀碼頭 1230 前
檢查站3 鹽田仔避風塘石壩 1330 前
終點 斬竹灣 1400

4粒鐘 Sleep 你慢慢扒啦 terrior terrior terrior terrior terrior
明教教主
明教教主
中級銀章
中級銀章

回頂端 向下

發表  Angel 周六 7月 12, 2008 11:33 pm

明教教主 寫到:

4粒鐘 Sleep 你慢慢扒啦 terrior terrior terrior terrior terrior

我set咗個目標呀~你就慢慢啦 Razz

我想2hr內番黎呀,但用wing槳扒....

死啦..我扒wing慢過訓練槳...點算 baby

嘻嘻!!!比賽set目標都係第一次,唔知得唔得呢 tongue
Angel
Angel
中級金章
中級金章

文章總數 : 788
年齡 : 32
性格 : 咩事都唔理
注冊日期 : 2008-06-03

回頂端 向下

發表  傻希 周六 7月 12, 2008 11:44 pm

Angel 寫到:
明教教主 寫到:

我set咗個目標呀~你就慢慢啦 Razz

我想2hr內番黎呀,但用wing槳扒....

死啦..我扒wing慢過訓練槳...點算 baby

嘻嘻!!!比賽set目標都係第一次,唔知得唔得呢 tongue
2個鐘唔係danny set俾你既咩....?! cyclops
邊係目標呀...... Laughing
傻希
傻希
三星
三星

文章總數 : 171
性格 :
注冊日期 : 2008-05-24

回頂端 向下

發表  可愛教主 周六 7月 12, 2008 11:52 pm

其實...我都知我會hea住去扒,

所以我想set個目標等我唔會hea槳,

因我對賽道不熟,請教師父後,佢覺得2hr比較適合我,

你今晚都set番個啦,有個目標好d架~ Razz
可愛教主
可愛教主
一星
一星

回頂端 向下

發表  de 周日 7月 13, 2008 1:08 am

我唔反艇就係我最好架目標...........
第一次出比賽k...好緊張丫....
希望唔會迷路...同埋開賽時唔係比其他艇影響到我反啦...
最驚一起步d浪又亂...又驚起步比人撞反艇.... baby
de
de
一級教練
一級教練

文章總數 : 287
年齡 : 43
性格 : 巴辣香雞

回頂端 向下

發表  Angel 周日 7月 13, 2008 11:15 pm

對唔住呀各位 sorrry

我帶錯咗大家行咗冤彺路...

其實我都係路痴一名,大家仲咁信我添 baby
Angel
Angel
中級金章
中級金章

性格 : 咩事都唔理
注冊日期 : 2008-06-03

回頂端 向下

發表  明教教主 周一 7月 14, 2008 11:21 pm

Angel 寫到:對唔住呀各位 sorrry

我帶錯咗大家行咗冤彺路...

其實我都係路痴一名,大家仲咁信我添 baby

第 十 屆 西 貢 獨 木 舟 長 途 賽 路 線 圖 107

知錯未
明教教主
明教教主
中級銀章
中級銀章

回頂端 向下

發表  Angel 周三 7月 16, 2008 12:19 am

滘西我只扒過三次,

第一次係我考銀章嘅出trip初體驗,東南西北都未分到

第二次係魂遊定向賽,只行了東面

第三次係3月金章trip

三次連橋咀都未去過..

就係跟人行先行錯路,我前兩隻都係直過航道 bump
Angel
Angel
中級金章
中級金章