屯 獨 論 壇
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

兇殘的海狼

+2
搵錢
Danny
6 posters

向下

兇殘的海狼 Empty 兇殘的海狼

發表  Danny 周三 6月 25, 2008 12:10 am

兇殘的海狼 Pi

【東方日報專訊】海洋公園在○五年引入俗稱海狼的梭子魚,性格兇猛,是天生的掠食者,通常聯群結隊活動,能以伏擊及高速突襲兩大撒手鐧獵食其他魚類。根據外國資料,過往亦曾經有數百宗襲擊潛水客的紀錄,與鯊魚同樣惡名昭彰。海洋公園將中華鱘與海狼放在一起導致前者死亡,有海洋專家指,可能與魚類的地盤習性有關。

海狼亦可稱為梭子魚或梭魚,是條鰭魚的其中一種,體形狹長,最長可達一點八米,由於口部及下顎闊大,有如狼牙般凸出的尖牙,外形兇猛,故又被稱為海狼。海狼是天生掠食者,背鰭兩邊分開,一邊有五條刺針,另一邊則有一條刺針及九條放射狀線條,全身橫線明顯,能以時速四十三公里突襲獵物。

目前世上已知的海狼約有廿六種,主要分布在菲律賓等熱帶及亞熱帶海域,通常出現於珊瑚礁和礁石附近。世界自然基金會高級海洋環境保護主任朱炳盛表示,海狼雖是兇猛魚類,但過往由於與中華鱘的居住地不同,故沒有問題。

他表示,是次意外相信與魚類的地盤習性有關,懷疑新送來的魚闖進海狼的地盤,令慘劇發生,他建議海洋公園將海狼與中華鱘分隔擺放,免意外再次發生。

大家在海中遇到海狼要小心呀,因為海狼喜歡群揪 Twisted Evil
Danny
Danny
三級教練
三級教練

文章總數 : 292
性格 : 奸商
注冊日期 : 2008-05-12

http://www.hktmcc.com

回頂端 向下

兇殘的海狼 Empty 回復: 兇殘的海狼

發表  搵錢 周三 6月 25, 2008 2:40 pm

What a Face「通常出現於珊瑚礁和礁石附近」.........
我地今個星期去浮潛喎~~
不過應該冇問題的~「主要分布在菲律賓等熱帶及亞熱帶海域」

不過見到佢個樣, 都覺得佢好兇惡......牙尖咀利.... Shocked
搵錢
搵錢
一級教練
一級教練

文章總數 : 456
性格 : 鍾意用朦豬眼怒啤人~!!
注冊日期 : 2008-05-29

回頂端 向下

發表  明教教主 周三 6月 25, 2008 3:25 pm

搵錢 寫到:What a Face「通常出現於珊瑚礁和礁石附近」.........
我地今個星期去浮潛喎~~
不過應該冇問題的~「主要分布在菲律賓等熱帶及亞熱帶海域」

不過見到佢個樣, 都覺得佢好兇惡......牙尖咀利.... Shocked

傻架 No 香港一樣有海狼 Twisted Evil
明教教主
明教教主
中級銀章
中級銀章

文章總數 : 397
性格 : 忠忠直直,終需乞食。
注冊日期 : 2008-05-14

回頂端 向下

發表  Angel 周三 6月 25, 2008 6:37 pm

明教教主 寫到:

傻架 No 香港一樣有海狼 Twisted Evil

香港都有?出現喺咩海域多架?
其實我地今次東北之旅嘅海域有好多大魚架--> fear
不過我都你驚藍圈多D.....(被攻擊後半小時內死忙) 兇殘的海狼 123677
Angel
Angel
中級金章
中級金章

文章總數 : 788
年齡 : 32
性格 : 咩事都唔理
注冊日期 : 2008-06-03

回頂端 向下

發表  de 周三 6月 25, 2008 11:22 pm

黃金都有...上年落網都網過海狼啦...真係超可怕.... Twisted Evil
de
de
一級教練
一級教練

文章總數 : 287
年齡 : 43
性格 : 巴辣香雞
注冊日期 : 2008-05-14

回頂端 向下

發表  阿 佘 周四 6月 26, 2008 12:40 pm

其實...........我地玩開的青山灣都有海狼......
上次聽班救生員講有一條海狼"卡"住了防鯊網,
走唔到最後俾佢地捉左晚飯加料........
我很懷疑係我地打波嚇親佢,
搞到佢驚慌逃跑,最後投網自盡......兇殘的海狼 728131
阿 佘
阿 佘
一級教練
一級教練

文章總數 : 225
性格 : 有波品的熱血青年

回頂端 向下

發表  搵錢 周四 6月 26, 2008 1:45 pm

阿 佘 寫到:其實...........我地玩開的青山灣都有海狼......
上次聽班救生員講有一條海狼"卡"住了防鯊網,
走唔到最後俾佢地捉左晚飯加料........
搞到佢驚慌逃跑,最後投網自盡......
兇殘的海狼 728131

哈哈.....一定係阿佘成日開快艇啦......嚇到佢以為有人想捉佢....所以要投網自盡 shot
搵錢
搵錢
一級教練
一級教練

回頂端 向下

發表  阿 佘 周四 6月 26, 2008 2:04 pm

最大可能係你地滾來滾去,撲入水時的樣子嚇親佢。
阿 佘
阿 佘
一級教練
一級教練

文章總數 : 225
性格 : 有波品的熱血青年

回頂端 向下

發表  搵錢 周四 6月 26, 2008 3:48 pm

阿 佘 寫到:最大可能係你地滾來滾去,撲入水時的樣子嚇親佢。

呢個一定係治娃驊 同 cap神 啦..... Very Happy
搵錢
搵錢
一級教練
一級教練

回頂端 向下

發表  Angel 周五 6月 27, 2008 2:36 am

阿 佘 寫到:
搞到佢驚慌逃跑,最後投網自盡......兇殘的海狼 728131

哈哈~"投網自盡"...XD
咁都比你地諗到 lol!
Angel
Angel
中級金章
中級金章

回頂端 向下

發表  Angel 周五 6月 27, 2008 2:42 am

搵錢 寫到:

哈哈.....一定係阿佘成日開快艇啦......

我都覺得係阿佘架法拉利問題..
又或者佢覺得有羣大魚喺度開緊片,驚打埋佢,情急下誤入防鯊網 What a Face
Angel
Angel
中級金章
中級金章

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章