屯 獨 論 壇
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

「2008年度全港獨木舟馬拉松錦標賽」

+5
de
Angel
搵錢
Danny
9 posters

1頁(共2頁) 1, 2  下一步

向下

「2008年度全港獨木舟馬拉松錦標賽」 Empty 「2008年度全港獨木舟馬拉松錦標賽」

發表  Danny 周三 7月 02, 2008 10:24 pm

「2008年度全港獨木舟馬拉松錦標賽」 463221

「2008年度全港獨木舟馬拉松錦標賽」現正接受報名

按此下載
Danny
Danny
三級教練
三級教練

文章總數 : 292
性格 : 奸商
注冊日期 : 2008-05-12

http://www.hktmcc.com

回頂端 向下

「2008年度全港獨木舟馬拉松錦標賽」 Empty 回復: 「2008年度全港獨木舟馬拉松錦標賽」

發表  Danny 周三 7月 02, 2008 11:37 pm

日期 : 2008 年8 月10 日(星期日)

如比賽當日早上7 時天文台宣佈強烈季候風訊號、一號或以上颱風訊號,比賽將會順延

至2008 年8 月10 日(星期日)舉行。

如2008 年8 月17 日早上7 時天文台再次宣佈強烈季候風訊號、一號或以上颱風訊號,

比賽將會取消。

時間 : 上午9 時至午4 時

地點 : 出發──銅鑼灣香港遊艇會(香港海底隧道入口)

終點──赤柱香港航海學校

賽程 : 約26 千米

項目 :組別 男子 女子 參賽資格

高級單人組
􀀹 􀀹
高級雙人組
􀀹 􀀹
男女混合組
􀀹
19 歲或以上*

新秀單人組 􀀹
􀀹
新秀雙人組 􀀹
􀀹
賽員必須: 不曾代表香港參加任何海外賽事;或/及不曾在過去三年內之全港馬拉松賽、吐露港長途賽或西貢長途

賽中取得前三名獎項。

青年單人組 􀀹 􀀸 15歲至18 歲*

青年雙人組 􀀹 15 歲至18 歲*

(可男雙、女雙人或男女混合)

先進組 􀀹 􀀹 40 歲或以上*

所有賽員必須持有「中級獨木舟證書」或「中級金章」或以上資歷。使用裝置船尾舵艇隻者,必須持有初級競賽

員(K) 證書或以上資歷。

備註: 年齡計算以比賽當日為準。(2008 年8 月10 日)

裝備 : 賽員必須自備比賽艇隻及一切個人裝備。

出發時間 : 上午10 時正。

獎品 : 1. 每項賽事均設冠、亞、季軍。

2. 「團體盃」將頒予得分最高之註冊屬會,計分方法如下:
冠軍6 分亞軍4 分季軍3 分第四名2 分第五名1 分

參賽屬會在同分的情況下,以屬下所有賽員獲得較高及較多名次者為勝,計至最後一名。

參加費用 : 單人組別 會員-每位HK$70.00 非會員-每位HK$120.00

雙人組別 會員-每組HK$140.00 非會員-每組HK$240.00

劃線支票抬頭請書「香港獨木舟總會有限公司」或 「Hong Kong Canoe Union Limited」。

領隊會議 : 將於2008 年8 月1 日(星期五),下午7 時正於香港獨木舟總會沙田石門訓練中心舉行。

(各領隊及個人參賽者,務必出席,本會不再另函通知。)

報名辦法 : 1. 公開報名,歡迎個人會員及屬會參加。

2. 請填妥報名表,連同證書副本及費用支票,於2008 年7 月25 日(星期五)或以前

送抵本會辦事處(香港銅鑼灣掃桿埔大球場徑1 號奧運大樓2014 室);如郵寄則以

郵截為準。
3. 以屬會名義參加者,必須填交團體報名表。

4. 逾期遞交表格、報名費不足、欠缺資料或需要更改內容之表格,恕不接受。

5. 比賽當日,大會需要核對賽員身份,務請賽員出示身份證明文件,或有相片之證件,

例如學生證等(可用副本)。

6. 如因惡劣天氣而取消比賽,參加者可於2008 年8 月30 日或以前連同收據正本向本

會申請發還款項。詳情請向本會查詢。

7. 如有任何查詢,請致電2504 8186 或電郵hkcu@hkolympic.org 與本會秘書處聯絡。
Danny
Danny
三級教練
三級教練

回頂端 向下

「2008年度全港獨木舟馬拉松錦標賽」 Empty 比賽條例及安全守則

發表  Danny 周三 7月 02, 2008 11:40 pm

比賽條例及安全守則

1. 賽員必須自備所有裝備,出賽艇隻必須適宜作海上航程,並附有下列設備:
􀂄 艇前及艇後必須有安全繩及手挽
􀂄 艇頭及艇尾必須各有固定13.6 公斤浮力。
􀂄 艇隻可裝置船尾舵

2. 賽員必須在整個賽事進行期間穿著/佩戴下列所有裝備:
􀂄 合標準之救生衣或助浮器
􀂄 防浪裙
􀂄 鞋(款式必須包著整個腳掌,涼鞋及拖鞋均不合標準)
􀂄 哨子
􀂄 適當之划艇裝束

3. 凡於比賽中使用裝置船尾舵艇隻者,必須持有初級競賽員(K)證書或以上資歷,並於報名時將有關資歷證明
一併呈交。凡於比賽當日始提出使用裝置船尾舵艇隻者,一概恕不接納。

4. 在出賽前,賽員及所有裝備必須接受本會指定人員檢查,並通過合格,方能參賽。

5. 賽事進行中:
􀂄 獨木舟須盡量靠近沿岸前進
􀂄 參加者在比賽進行中,如需要救援或協助,可舉槳、吹哨子或發出求救訊號
􀂄 任何賽員如發現其他參加者處身危險環境中,必須盡力協助拯救
􀂄 獨木舟經過航道及渡輪碼頭時必須留意往來船隻及留意工作人員指示

6. 賽員在下列情況下,比賽資格將被取消:
􀂄 不遵守國際獨木舟協會所頒佈之馬拉松賽賽例內之賽事守則;及觸犯比賽條例及安全規例。
􀂄 在賽事進行期間,脫去救生衣或助浮器。
􀂄 賽員在出發前或/及返回終點後,沒有立即向負責之起/終點裁判報到。(Sign-in/out)
􀂄 賽員沒有規定時間內,到達下列檢查站:

− 檢查站1 北角警署側 10:45 前

− 檢查站2 柴灣 11:30 前

− 檢查站3 鶴咀 13:00 前

− 檢查站4 土地灣 14:00 前

− 終點 赤柱航海學校 15:30 前

7. 裁判如認為任何賽員因體力或其他問題,未能完成賽事或繼續比賽,或可能影響個人或他人之安全或使整個
賽事受阻延;有權終止該賽員比賽,並可令該賽員登上護航船,賽員必須遵從。違例者將受紀律處分。

8. 上訴:在大會成績宣佈後10 分鐘內,賽員有權上訴。所有上訴,必須以書面申請,並連同HK$200,呈交予
賽事主委。如上訴得值,該筆款項可獲發還。上訴委員會之判決,乃最後裁決。

9. 比賽賽例根據國際獨木舟協會所頒佈之馬拉松賽例。

10. 賽例如有修改,將在賽前領隊會議中公佈。

11. 比賽艇隻可使用電泵。

12. 如有違反本比賽條例及安全守則者,本會將有權採取適當之纪律處分。

13. 本會保留解釋及修改以上條例之權利。
Danny
Danny
三級教練
三級教練

回頂端 向下

「2008年度全港獨木舟馬拉松錦標賽」 Empty 回復: 「2008年度全港獨木舟馬拉松錦標賽」

發表  搵錢 周三 7月 02, 2008 11:46 pm

我想問, 如果我報"新秀單人組"

咁係咪即係個組有男仔, 有女仔??
搵錢
搵錢
一級教練
一級教練

文章總數 : 456
性格 : 鍾意用朦豬眼怒啤人~!!
注冊日期 : 2008-05-29

回頂端 向下

發表  Danny 周三 7月 02, 2008 11:49 pm

搵錢 寫到:我想問, 如果我報"新秀單人組"

唔係.....新秀女子組 Shocked only 女子

其實全部分男子組&女子組

除左青年無分組 Laughing
Danny
Danny
三級教練
三級教練

回頂端 向下

發表  Angel 周五 7月 04, 2008 12:48 am

我又去...

我又報女子生銹組 jump
Angel
Angel
中級金章
中級金章

文章總數 : 788
年齡 : 32
性格 : 咩事都唔理
注冊日期 : 2008-06-03

回頂端 向下

發表  禮 周五 7月 04, 2008 3:46 am

Angel 寫到:我又去...

你西貢賽入左3甲就冇得玩生銹組啦@_@
禮

文章總數 : 24
注冊日期 : 2008-06-08

回頂端 向下

發表  de 周五 7月 04, 2008 6:46 am

不是咁計...係一年內架所有比賽3甲內...下年先升高級....
de
de
一級教練
一級教練

文章總數 : 287
年齡 : 43
性格 : 巴辣香雞
注冊日期 : 2008-05-14

回頂端 向下

發表  阿 佘 周五 7月 04, 2008 1:04 pm

禮 寫到:

同一年度是不會計算在內的,
即是2008年內,angel 可以報哂新秀組。
阿 佘
阿 佘
一級教練
一級教練

文章總數 : 225
性格 : 有波品的熱血青年

回頂端 向下

發表  搵錢 周五 7月 04, 2008 11:34 pm

Danny 寫到:
搵錢 寫到:我想問, 如果我報"新秀單人組"

唔係.....新秀女子組 Shocked only 女子

其實全部分男子組&女子組

除左青年無分組 Laughing

sorrry原來係咁~ 睇黎我誤會了....哈哈..... sorrry
搵錢
搵錢
一級教練
一級教練

回頂端 向下

發表  Angel 周六 7月 05, 2008 1:12 am

阿 佘 寫到:
禮 寫到:

哈~哈~哈~哈~~~我可以做一年生銹人 clown

希望下年脫離生銹行列啦~(我唔要做生銹組長青樹呀) baby

.
Angel
Angel
中級金章
中級金章

回頂端 向下

發表  de 周六 7月 05, 2008 1:39 am

Angel 寫到:
阿 佘 寫到:
禮 寫到:

哈~哈~哈~哈~~~我可以做一年生銹人 clown

希望下年脫離生銹行列啦~(我唔要做生銹組長青樹呀) baby

.
又好喎...下年我同你交換啦
de
de
一級教練
一級教練

回頂端 向下

發表  阿 佘 周二 7月 08, 2008 2:33 pm

一年眨眼就過去了,
上一屆比賽的情境還歷歷在目..........
希望今年可以扒得好過上年。
阿 佘
阿 佘
一級教練
一級教練

文章總數 : 225
性格 : 有波品的熱血青年

回頂端 向下

發表  小寶 周二 7月 08, 2008 2:44 pm

阿 佘 寫到:一年眨眼就過去了,
上一屆比賽的情境還歷歷在目..........
希望今年可以扒得好過上年。

係lu~~一年時間過得真係快,
上年見到人地爬k艇,好似好過癮咁,
今年終於到我自己試下爬。
p.s: 希望唔好反艇就好啦!
小寶
小寶
三星
三星

文章總數 : 185
性格 : 食硬阿佘
注冊日期 : 2008-06-08

回頂端 向下

發表  Angel 周二 7月 08, 2008 6:58 pm

小寶 寫到:

係lu~~一年時間過得真係快,
上年見到人地爬k艇,好似好過癮咁,
今年終於到我自己試下爬。
p.s: 希望唔好反艇就好啦!

我見你地玩都好過癮,勁快!~爽~

點知自已玩仲過癮,勁清艇!~仲爽~ shot
Angel
Angel
中級金章
中級金章

回頂端 向下

發表  搵錢 周三 7月 09, 2008 12:20 am

Angel 寫到:

我見你地玩都好過癮,勁快!~爽~

點知自已玩仲過癮,勁清艇!~仲爽~ shot

哈哈.....我今日都 cap 左幾次.....跌落水, 都幾爽的 Laughing
搵錢
搵錢
一級教練
一級教練

回頂端 向下

發表  Samsam 周日 7月 20, 2008 10:54 pm

我勁想玩呢個比賽........ Very Happy
不過嗰日有事唔去得 bump What a Face , 下年先報 @@ .

Samsam

文章總數 : 3
注冊日期 : 2008-07-11

回頂端 向下

發表  de 周日 7月 20, 2008 11:05 pm

我又報...
女子高級組...
26k...
爬t會好辛苦...
大唔大浪?
我想爬番西貢賽隻k...
如果有c可以選...我都可以爬c...
睇睇組別比賽人數...在決定選咩艇啦!
de
de
一級教練
一級教練

回頂端 向下

發表  Angel 周五 7月 25, 2008 4:41 am

今次原來有24人比賽,啱啱好夠兩打..
Angel
Angel
中級金章
中級金章

回頂端 向下

發表  Angel 周五 7月 25, 2008 4:46 am

仲要佔一半係水球隊嘅人嚟 cheers2
Angel
Angel
中級金章
中級金章

回頂端 向下

發表  傻希 周五 7月 25, 2008 5:26 pm

Angel 寫到:今次原來有24人比賽,啱啱好夠兩打..
哈哈~~今次有24個人咁多呀 cheers
多d人齊齊比賽....
傻希
傻希
三星
三星

文章總數 : 171
性格 :
注冊日期 : 2008-05-24

回頂端 向下

發表  Angel 周五 7月 25, 2008 5:37 pm

~希~ 寫到:
Angel 寫到:今次原來有24人比賽,啱啱好夠兩打..
哈哈~~今次有24個人咁多呀 cheers
多d人齊齊比賽....

尋日數灟左,好似係26個呀 lov
Angel
Angel
中級金章
中級金章

回頂端 向下

發表  搵錢 周一 7月 28, 2008 4:31 pm

各位比賽既朋友們, 記得比錢我呀~~

今次我負責收錢呀~~~~(即係搶錢)..... Laughing Laughing

比$170既人有:
阿進, 杜佩珊, jason.c

比$145既人有:
青雲居士, 區欣華, 何 sit, 小林, 卓希, albert

比$120 既人有:
曾小強, 牛哥, 周文禮, 玲姐, 阿禮, 陳嘉駿, 江主席, 阿七, 搵錢(我), angel, 鍾明新, 余宗謙

比$100 既人有:
阿de

蕭家榮 + 黃玉婷....共付 $190

佘 + 小寶.....共付 $140

大家會發現有d 人會比多d, 因為佢地唔係總會會員, 所以今次總會會收貴少少

另外, 有d人既艇唔係由我地會運出去比賽, 所以冇計佢地運費
搵錢
搵錢
一級教練
一級教練

回頂端 向下

發表  Angel 周六 8月 02, 2008 10:43 pm

你其實叫搵錢淨叫搶錢呀 Furious
Angel
Angel
中級金章
中級金章

回頂端 向下

發表  搵錢 周一 8月 04, 2008 7:04 pm

Angel 寫到:你其實叫搵錢淨叫搶錢呀 Furious

我應該依家叫做"收錢"......呵呵
搵錢
搵錢
一級教練
一級教練

回頂端 向下

1頁(共2頁) 1, 2  下一步

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章