屯 獨 論 壇
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

第八屆獨木舟野人(東灣)之旅2008

+4
小寶
Angel
傻希
de
8 posters

1頁(共2頁) 1, 2  下一步

向下

第八屆獨木舟野人(東灣)之旅2008 Empty 第八屆獨木舟野人(東灣)之旅2008

發表  de 周五 10月 03, 2008 11:21 pm

第八屆獨木舟野人(東灣)之旅2008

旅  程: 3日2夜
日  期: 2008年11月07、08、09日(星期五、六、日)*暫定
地  區: 西貢東灣
露營地點: 西貢東灣
出發地點: 西貢黃石碼頭
集合地點: 自訂
回程地點: 西貢黃石碼頭
費  用: 會員$300 非會員$350 (費用因人數多少在作改變)
      出發前後不搬艇者:每位+$50
費用包括: 獨木舟運費、旅程經費、旅程紀念冊一本、VCD一隻
      *完成旅程後飯局須自費(自行決定出席與否

旅程事前準備工作:

旅程會議:
預定日期: 11月06日
預定時間: 下午12:00 (購買物資)
      下午05:00 (搬艇)
會議地點: 屯門獨木舟會
會議議程: 收取旅程費用、獨木舟安全意識、旅程注意事項、旅程裝備、工作分配等...
      (能出席者必須出席,由其新加入之成員必須出席以上會議)

注意事項:

1. 完成獨木舟旅程人士必須返"屯門獨木舟會"清理獨木舟及物資。
*否則須付$50勞動費*
2. 此活動必須團結合作,在海上旅程時絕不能離群。
3. 旅程時 岸上工作會平均分配,希望大家能團結合作出力幫手。
4. 盡可能出席準備工作,免人手短缺做死出席之人士。

# 一年一度獨木舟旅程又黎喇,詳情請密切留意旅程動向。

# 今次旅程大約20k,如有興趣參加者必須有高級資格
  能照顧自己及適應大自然生活,參加者必須要清楚知道,
  以上活動係自組及自願性參與,一切意外及傷亡恕不負責。

# 名額有限15位以下。

# 最後報名限期:2008年11月1日

# 聯絡人:阿de (65323191)

# 非會員者須要通過體能評估方可參與以上活動。

de 在 周六 10月 04, 2008 8:03 pm 作了第 1 次修改
de
de
一級教練
一級教練

文章總數 : 287
年齡 : 43
性格 : 巴辣香雞
注冊日期 : 2008-05-14

回頂端 向下

第八屆獨木舟野人(東灣)之旅2008 Empty 回復: 第八屆獨木舟野人(東灣)之旅2008

發表  de 周五 10月 03, 2008 11:50 pm

野人之旅2008

今次目標:回歸自然,樂得消遙,上山執柴,下海搵食!
今次地點:西貢東灣(第3次踏足之旅)
今次野營:3日2夜(不離開,不搬竇)
今次路程:短距離,早上岸,早落水

自備物資
01.營
02.浮潛3寶
03.膠衣
04.電筒
05.地墊
06.睡袋
07.刀仔
08.潛水電筒(如夜潛)

加入野人團,荒島求生存!

野人學習
01.落網
02.打魚
03.執海產
04.夜潛
05.生火
06.有汗出,沒涼沖
07.執柴
08.建設
09.搵水源
10.營火會
11.煮食等...

野人食物
01.大量食水
02.大量水袋
03.米
04.麵
05.臘味
06.蕃薯
07.碗筷
*今次野人目標,不搵食,沒野好食,希望大家多勞動多參與!
de
de
一級教練
一級教練

回頂端 向下

第八屆獨木舟野人(東灣)之旅2008 Empty 回復: 第八屆獨木舟野人(東灣)之旅2008

發表  de 周五 10月 03, 2008 11:51 pm

野人團成員
1.阿de
2.
3.
4.
de
de
一級教練
一級教練

回頂端 向下

發表  傻希 周六 10月 04, 2008 12:51 am

最後報名限期:2007年11月1日 Shocked
傻希
傻希
三星
三星

文章總數 : 171
年齡 : 32
性格 :
注冊日期 : 2008-05-24

回頂端 向下

發表  de 周六 10月 04, 2008 8:02 pm

~希~ 寫到:最後報名限期:2007年11月1日 Shocked
唔一定,好多野等其他人旅行回來在傾!
de
de
一級教練
一級教練

回頂端 向下

發表  Angel 周日 10月 12, 2008 2:42 am

今次擺明唔比學生玩XD

野人團成員
01.阿de
02.Angel
03.
04.

05.
06.
07.
08.
09.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
~~~FULL~~~
Angel
Angel
中級金章
中級金章

文章總數 : 788
性格 : 咩事都唔理
注冊日期 : 2008-06-03

回頂端 向下

發表  de 周六 10月 18, 2008 11:34 pm

野人團成員
01.阿de
02.Angel
03.牛哥
04.一哥
05.比達
06.巢
07.磨薑禮

08.磨薑禮(朋友)
09.家明
10.夢夢
11.朱朱良
12.朱朱良(女友)
13.王偉傑
14.東東

15.阿佘(星期六)
16.小寶(星期六)
17.奀妹(星期六)
~~~FULL~~~

男10女7

※反應熱烈,人數已超上限,不在加人※
de
de
一級教練
一級教練

回頂端 向下

發表  de 周六 10月 25, 2008 11:12 pm

[quote="de"]第八屆獨木舟野人(東灣)之旅2008

旅  程: 3日2夜
日  期: 2008年11月07、08、09日(星期五、六、日)
集合時間: 10月7日上午9:30am西貢市中心(上車)
離開時間: 10月9日下午3:30pm黃石碼頭
地  區: 西貢東灣
露營地點: 西貢東灣
出發地點: 西貢黃石碼頭
集合地點: 西貢市中心
回程地點: 西貢黃石碼頭
費  用: 會員$300 非會員$350 (費用因人數多少在作改變)
      出發前後不搬艇者:每位+$50
費用包括: 獨木舟運費、旅程經費、旅程紀念冊一本、VCD一隻
      *完成旅程後飯局須自費(自行決定出席與否

de 在 周六 10月 25, 2008 11:14 pm 作了第 1 次修改
de
de
一級教練
一級教練

回頂端 向下

發表  de 周六 10月 25, 2008 11:13 pm

旅程事前準備工作:

旅程會議:
預定日期: 11月06日
預定時間: 下午12:00 (購買物資)
      下午05:00 (搬艇)
會議地點: 屯門獨木舟會
會議議程: 收取旅程費用、獨木舟安全意識、旅程注意事項、旅程裝備、工作分配等...
      (能出席者必須出席,由其新加入之成員必須出席以上會議)

注意事項:

1. 完成獨木舟旅程人士必須返"屯門獨木舟會"清理獨木舟及物資。
*否則須付$50勞動費*
2. 此活動必須團結合作,在海上旅程時絕不能離群。
3. 旅程時 岸上工作會平均分配,希望大家能團結合作出力幫手。
4. 盡可能出席準備工作,免人手短缺做死出席之人士。

# 一年一度獨木舟旅程又黎喇,詳情請密切留意旅程動向。

# 今次旅程大約20k,如有興趣參加者必須有高級資格
  能照顧自己及適應大自然生活,參加者必須要清楚知道,
  以上活動係自組及自願性參與,一切意外及傷亡恕不負責。

# 名額有限15位以下。

# 最後報名限期:2008年11月1日

# 聯絡人:阿de (65323191)

# 非會員者須要通過體能評估方可參與以上活動。
de
de
一級教練
一級教練

回頂端 向下

發表  Angel 周三 11月 05, 2008 2:46 pm

我覺得阿de做嘅野多於其他人,好應該收番份人工,
每人比多$20出黎請阿de食飯啦~

另外6/11及回程唔番黎搬野嘅人另加$25/次好正常,
嗰$25應平分給予嗰次有份搬艇者

非會員多加$50亦抵過租艇(80/day)

總數方面,阿de計過每人每天$100亦應有錢多出,
多出嘅錢一概不會發還,扣除阿de人工後作補艇之用

所有有份買野嘅人,開支均需收齊單據給予MiMi,
最終需給精算師MiMi姐計算

冇上訴冇投訴嘅話,一切依足以上收取費用架喇~
Angel
Angel
中級金章
中級金章

回頂端 向下

發表  小寶 周五 11月 07, 2008 1:39 pm

佢地已經出發左lu,
好想快d到明天join佢地吖~
希望今次既旅程大家都玩得好開心啦~~^^
小寶
小寶
三星
三星

文章總數 : 185
性格 : 食硬阿佘
注冊日期 : 2008-06-08

回頂端 向下

發表  小寶 周一 11月 10, 2008 5:00 pm

終於去完東灣野人之旅回歸~~

今次係我第一次參加野人之旅團~

原本既野人團係上山下海搵食團~~

開頭諗住10點半出發,1點去到,可以悠悠閒閒浮下潛,

落網打魚搵野食,晚上就係營火大會玩遊戲。

點知…….我淨係扒去目的地東灣已經天黑了……

12-13km 既旅程,用左大約6粒鐘既時間,

換言而知,一粒鐘衹可以扒到2km既驚人龜速時間,

慢僈向著目的地進發。

待續........
小寶
小寶
三星
三星

文章總數 : 185
性格 : 食硬阿佘
注冊日期 : 2008-06-08

回頂端 向下

發表  Angel 周二 11月 11, 2008 4:05 am

野人團 wo~ cool la la!
從未見過嘅T2 rolling(唔用任何輔助下,速度6S6吓)
除左T2外仲有帳逢,鐵煲等等,通通識rolling...O my god~

Day 1:
10:30出發,一鼓作氣到達東湾執柴生火搭栅整lunch(雜丸煲),
lunch後整裝待發落海打劫,我嘅武器係麵包夾,鉛帶都冇,
所以我係輕兵,專門執貝類產品及夾蟹,其它人負責打魚,
我嘅收獲好少,例牌都係大眼螺、塔螺、響螺、海膽等,
而佢地仲...唉......

首先上水嘅隊友 :我捉到大八爪魚呀!
岸上人^O^ :真係?!睇吓~嘩!1隻都差唔多夠廿個人食喇!好叻呀你!!!
第2個上水嘅隊友 :有大八爪魚食!
岸上人 ^^" :係?啱喇,我地忍唔住食左喇,好彩你又有八爪魚咋,食淨留番做消夜
第3個上水嘅隊友 :大八爪魚呀!兩隻咁多添呀!
岸上人 =.=" :哦...兩隻呀...辛苦哂...
....(如始類推,每個上水嘅人都帶左大八爪魚,當大家將魚類寄望於最後一人時...)
最後一個隊友上水喇 :有超大八爪魚呀!你睇吓幾大隻?!唔大我都唔捉架!夠哂我地食有凸架 ^O^
岸上人 .\ /. :冇鬼用架你!!!捉埋D咁嘅野番黎,除左八爪魚唔識捉其他野嘅咩....(沿途每人一句)
哈哈!!!佢莫明奇妙咁比人鬧都唔知咩事,當佢將大八爪魚攞去廚房後先發現...
原來已經有5大隻吊左喺度等佢...灰哂
食完飯後(臘味飯),玩咗D超白痴爆笑游戲(killer),見到阿禮好舒服咁訓左喺吊床度,
實在忍唔住過去將佢扎實,然後狂"吱"佢,又狂fing佢,哈哈~

最後佢講左一句:會唔會斷架?我答:放心啦!冇事架,又唔係我訓
跟住,阿禮就破"簡"而出,係咁揾人揼喇~
奇怪嘅係,夜晚食完飯再玩埋游戲後D頭髮都未乾過(男仔),原來D濕度高得驚人,
哈哈,最後好多人都問我借爽身粉先掂(之前佢地笑我係一個香包)

Day 2:
晨早呆呆待喺帳逢裡睇海景,想抖一下疲累嘅身軀,
點知比我同夢夢睇到好多奇景...(早上已好似打風咁)
所有嘅脹逢都喺我地面前行來行去,有D喺度做緊rolling,有D跳緊巴雷舞,
早餐時仲見到隻T2喺度rolling添,
本應想等team2到達東灣後先食lunch,點知等到2:00都未見人,
怕佢地唔識路,所以立即派出3人拯救隊出發,2:30出發,
2:45已找到team2,原來對出海面風力有6級左右(起槳嘅水花打落面係痛架),
佢地因拖住年謹12歲嘅可怕教主,唔掛得未到啦,
見佢地冇事,一心諗住蛇王嘅我就想掉頭番去報平安啦~
點知牛哥一聲令下:Angel!拍埋黎!
我就走左入啱石堆入面,個浪一走....弊!!!頂住咗個底 @@"
其後...於30s內被迫跳艇 =.=" 穿底...
結果越幫越忙嘅我立即轉艇帶路帶走一批人先,
而拖潛水艇嘅責任就交番比D壯男,結果比人鬧到死咁滯,
嘻嘻~當然唔係真嗰隻鬧啦XDDD
玩完6條腿拯救隊後,大家都攰死咗,
渡假feel完全破滅哂,乜都冇玩過就食晚飯喇,
飯後去左玩溝火晚會層層疊,沙灘摔角賽,歡樂滿東華(一個3人營訓8個),講鬼估等...
玩完一餐,返去自已個營度訓lu...
呢日天氣勁爽,暖暖入睡,感覺有D似蓋棉枱開冷氣,
不過可惜部冷氣(天窗)有沙噴出黎XP

Day 3:

"一覺醒來,萬象更新,狂風落葉,黃沙滿天,
膠叉跟紙碟在空中起舞,煲蓋則在地上孤獨盤旋,
T2學會rolling了,湯煲也學會rolling了,
而我..只有默默地吃着黃沙拌福麵"

野人早晨全餐:福麵,豆豉鯪魚,茄汁豆,糖心溫泉蛋.....不能盡錄
大家一定好其怪,何來溫泉蛋?哈哈哈~答案係...
湯煲喺營火上煲蛋,一陣風將湯煲吹反左,繼而雞蛋跌落火邊,
本應以為全蛋覆沒,回程前有隻為食貓八八掛掛走埋去拆咗隻,
點知正到漏,蛋白7成熟,蛋黃5成熟,超滑~正!!!諗起都想食多次~

徐徐步出東灣後,因我要負責拖小彤豬走,會比大隊慢好多,
最後相約5人一齊走先,牛哥交底目的地塔門後,沿住5級橫風直奔赤州,
途中發現,做乜冇艇跟尾呢?但又已經指示左一D人向赤洲走,自已又行左好遠,
索性去到塔門至算,抵達塔門後..點知....得我同彤彤豬兩個,
其後發現,一隻T2反咗,上左快艇,一隻T1唔見影(10min前仲見喺我前面1K)
其餘隊友全部喺2K外扒緊,當集合後先發現,原來大隊有幾個cap神,
唔掛得咁耐先到啦~唔見影嗰隻,原來扒左去塔門後面,最後仲要去執佢添,
哈哈哈~呢個故事係教訓大家,唔識路就咪快放喇,有力快放就留力照顧有需要嘅人啦!
佘、驊、牛三個攰死喇,又要清艇又要拖艇,好彩我淨係拖小彤豬啫 yeah~
小彤豬仲扒到直線兼無CAP添(可能驚我鬧掛)

上岸後發現遲左10min,貨車已開走咗,要20:00先到,太不近人情喇,
鳴謝冷風中呆等4粒幾鐘嘅7勇士,除左"辛苦哂"我都唔知講咩好,
聽聞事後仲有人病咗添..

野人總結:玩唔夠喉,想住多日,爽呀!!!

Angel 在 周三 11月 12, 2008 3:11 am 作了第 2 次修改
Angel
Angel
中級金章
中級金章

回頂端 向下

發表  de 周二 11月 11, 2008 11:23 am

Surprised

de 在 周二 11月 11, 2008 11:55 am 作了第 1 次修改
de
de
一級教練
一級教練

回頂端 向下

發表  de 周二 11月 11, 2008 11:38 am

Razz

de 在 周二 11月 11, 2008 11:57 am 作了第 1 次修改
de
de
一級教練
一級教練

回頂端 向下

發表  de 周二 11月 11, 2008 11:39 am

handshake

de 在 周二 11月 11, 2008 11:56 am 作了第 1 次修改
de
de
一級教練
一級教練

回頂端 向下

發表  de 周二 11月 11, 2008 11:47 am

Surprised
de
de
一級教練
一級教練

回頂端 向下

發表  阿 佘 周二 11月 11, 2008 12:33 pm

野人之旅-晚餐篇

阿 佘
阿 佘
一級教練
一級教練

文章總數 : 225
性格 : 有波品的熱血青年
注冊日期 : 2008-05-12

回頂端 向下

發表  阿 佘 周二 11月 11, 2008 12:34 pm

野人之旅- 吊床篇

阿 佘
阿 佘
一級教練
一級教練

回頂端 向下

發表  阿 佘 周二 11月 11, 2008 12:35 pm

野人之旅 - 遊戲篇

阿 佘
阿 佘
一級教練
一級教練

回頂端 向下

發表  阿 佘 周二 11月 11, 2008 12:36 pm

野人之旅- 大戰篇

阿 佘
阿 佘
一級教練
一級教練

回頂端 向下

發表  阿 佘 周二 11月 11, 2008 12:38 pm

野人之旅- 大戰篇2

阿 佘
阿 佘
一級教練
一級教練

回頂端 向下

發表  阿 佘 周二 11月 11, 2008 1:36 pm

出發前一天,即星期五晚,我們如常在青山灣練體能,
當時收到牛哥的來電,說東灣天氣悶熱,清水快用竭,
需要我們幫忙補給,於是我和小寶先去阿B的士多要了一箱友情價的維他水,
然後決定明天在西貢的百佳再買6枝5L的蒸餾水。

星期六,早上彤彤先來青衣會合我和小寶,
跟著我們出荃灣乘坐DANNY的順風車入西貢市中心等候阿驊和奀妹。
阿驊乘的士趕來,奀妹則剛起床,要稍遲一會才到。
我們在麥記吃早餐,之後在百佳買水,跟著乘9:00的94巴士入黃石,
奀妹來遲一步,目送我們遠去,惟有獨自等候下一班巴士。
巴士臨近黃石碼頭,我們看見海面上吹起白頭浪,
下車後感到風勢很強勁,心中已預料需要很長的時間才能到達東灣。
前去取艇時我們祈禱,希望牛哥他們會留下一條半條防浪裙給我們,
怎料現實永遠是殘酷的,連一條手巾都沒有留下。
DANNY叮囑我們要小心,說出面一定更大風大浪,言語間流露了對我們的關懷。
小寶又一次創造奇蹟,平白變了一條拖繩和防浪裙出來,把我們的煩惱略為減少些。

收拾行李放入艇艙,約10時半下水出發。
當時黃石碼頭約4級風,中心對出倒下了很多滑浪風帆初哥呢。
首先我們朝灣仔營地進發,在南風角休息倒水,然後直接划向黃竹角咀。
途中彤彤開始變慢,阿驊用繩拖著她,過了棺材角後,由於入水太多,改由我拖著彤彤,
不知用了多久,總之很漫長,終於橫過了大赤門。
由於我們朝上風位前進,風勢越來越強,最強時該有六級風,
前進十分困難,於是我們被迫在黃竹角咀附近的石灘緊急上岸,
明知東灣已很近,但環境太惡劣,惟有稍作休息再出發。
阿 佘
阿 佘
一級教練
一級教練

回頂端 向下

發表  阿 佘 周二 11月 11, 2008 2:36 pm

我,小寶和彤彤先後在石灘緊急上岸,十分狼狽,
阿驊到來,我們叫他上岸,他見奀妹未到,於是划回去帶領她過來,真偉大。
上岸吃東西補充體力和穿上風褸保暖,彤彤在途中翻了一次艇,所以十分寒冷,
因此要穿上膠衣禦寒。奀妹划到十指流血,可見來時划得好辛苦。
約下午2:25分,牛哥,阿禮和ANGEL等得太久而出來尋求我們,很感動。
怎料ANGEL上岸時,艇隻擱淺,她又沒有立即跳艇,最終艇底破裂下沈,很無奈。
沒有修補工具,於是致電阿DE派人拖一隻艇來接應我們,然後我們收拾東西,
著彤彤乘坐破艇,由牛哥和阿驊拖行。阿禮和奀妹先行,ANGEL,我和小寶中間,
途中遇到來接應的家明和阿巢,於是我折返陪同他們去幫彤彤換艇。
換艇後,家明和阿巢護送彤彤回東灣,由我,牛哥和阿驊負責拖潛水艇。
昨晚才操完體能,體力未回覆,所以拖得很辛苦,牛哥不斷騙我們500槳就到,
又說下一個山咀就係,令我和阿驊叫苦連天。
下午5:30終於到達東灣,原先打算中午到達,下午則落水浮潛,
但現在我們只是來吃晚餐,美夢成空,還白帶了一大袋裝備。
阿 佘
阿 佘
一級教練
一級教練

回頂端 向下

發表  搵錢 周二 11月 11, 2008 4:26 pm

睇見您地 d 片, 笑死我喇....光頭仔大戰可怕教主.....哈哈 lol!
搵錢
搵錢
一級教練
一級教練

文章總數 : 456
性格 : 鍾意用朦豬眼怒啤人~!!
注冊日期 : 2008-05-29

回頂端 向下

1頁(共2頁) 1, 2  下一步

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章